Tuesday 8 March 2011

Ice-Cream Jagung

 

Bahan-bahan ( 1 bekas )

  • 2 1/2 cawan creamer coffeemate
  • 2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 tin jagung krim
  • sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Masukkan creamer coffeemate, susu segar, gula dan kacau sehingga ia larut dan sebati.
  2. Masukkan pula jagung krim dan kacau sebati adunan.
  3. Masukkan adunan aiskrim kedalam bekas dan masukkan kedalam freezer dan biarkan ia setengah beku.
  4. Bila telah separuh beku, keluarkan adunan aiskrim dan masukkan adunan kedalam mixer dan pukul aiskrim sehingga ia gebu dan double up in volume.
  5. Masukkan kedalam bekas kembali dan bekukan. Kemudian boleh anda hidangkan.
  6. Nota: D menggunakan 1 tin jagung krim dan kurangkan gula kepada 1/4 cawan. Rasa manisnya secukup rasa.

No comments:

Post a Comment